dimecres, 3 de maig de 2023

XIV Marxa per Terres del Gaià , 29-30 d'abril i 1 de maig

Dissabte, 29 d'abril. Som una seixantena d'excursionistes els que ens trobem a les fonts de les Canelles per fer el primer tram del Gaià. Després de l'esmorzar, gentilesa de l'ajuntament, i haver llegit el manifest, comencem la davallada. A cada tram hi haurà un guia que ens farà les explicacions sobre molins, rescloses, séquies... que anirem trobant pel camí. Les primeres parades són la resclosa, l'aqüeducte, el molí de la Torre, el pou de gel i el molí del Sol. A Sant Gallard, els amos del molí de Baix ens obren les portes per poder visitar-lo. Continuem cap a Pontils i cap a la resclosa de Santa Perpètua, on dinem a la plaça del poble. Seguim per la vora del riu, sec tret d'alguna tolla de tant en tant. Passem pels molins de Seguer, més avall per Cal Camadall, la Roca del Benet i el gorg Negre, que fa molta llàstima quasi sec. Caminem per una séquia avall fins a travessar un pont per pujar cap a Querol, on una dotzena ens quedem a sopar i dormir a la casa de colònies. Avui tranquil·lament hem fet 23 km.

Diumenge, 30 d'abril. A les 9 ens tornem a reunir una cinquantena a la font de Querol per davallar cap a Can Boixans, on trobem el riu. El travessem per un pont penjat, però avui no caldria. Remuntem una estona per salvar els engorjats i sortim a tocar al mas Esplugas. Més endavant, al Molinot, trobem les primeres passeres per superar el riu i també trobem molta gent que fa el trajecte al revés. A l'arribar al Pont d'Armentera ens fan una explicació de les sèquies i ens han preparat un pica-pica. Fem una estona més de camí fins a Santes Creus, on passem per un bar a recollir els entrepans i anem a l'Albareda a menjar-nos-els. Reposats, reprenem la marxa cap a Aiguamúrcia i Vila-rodona, on se'ns afegeix un grup de gent i un guia que ens durà per camins nous cap a Vilardida. Entre Bràfim i Montferri anem a una cova enmig d'un canyissar que han desbrossat no fa gaire. A 2/4 de 8, després d'haver fet 30 km, arribem al pavelló de Vilavella, on només som quatre els que ens quedem a sopar i dormir.

Dilluns, 1 de maig. A les 9 ens tornem a trobar una cinquantena, cares noves i algunes que van fer el primer tram. Anem cap a Renau, d'aquí davallem cap a la presa del Gaià i tot seguit cap al Catllar. A l'ermita de Sant Ramon ens espera un pica-pica. Continuem cap a Ardenya i la Riera de Gaià, on ens han preparat una fideuà per dinar. Després del gelat i el cafè fem els últims 4 km fins a Tamarit, a la desembocadura del Gaià. Pel camí també hem anat trobant molins, safaretjos, séquies... i ens han fet les explicacions pertinents. El riu, per una cinquantena de metres, no arriba a mar, però nosaltres hi anem a remullar-nos els peus i algun valent s'hi banya. Fem la foto de grup i cadascú cap a casa fins l'any que ve.

 

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada